Thursday, February 9, 2012

Kawan Lama Kawan Baru

Dalam hidup ni aku dah jumpa bermacam - macam jenis kawan. Ada kawan yang boleh dibuat kawan, ada kawan yang macam nak kena jauhkan.

Dalam banyak jenis kawan, salah satu yang aku tak faham adalah kawan yang mudah lupakan kawan bila jumpa kawan baru. Mula - mula kawan tu kawan sehidup semati. Susah senang bersama. Kalau susah mintak tolong.

Tapi bila jumpa kawan baru, terus kawan lama dilupakan. Terlebih excited dengan kawan baru sampai tak terfikir mungkin kawan lama berkecil hati. Kadang - kadang mungkin tak sedar tapi dengan tindak  -tanduk yang sentiasa melebihkan kawan baru, itu sudah cukup.

Tapi mungkin kawan lama tak kisah sebab kawan yang baik sentiasa mengharapkan kawannya sentiasa happy. Sanggup berkorban demi kawan - kawan.

Oh yeap, aku bercakap ni berdasarkan pengalaman aku dan orang sekeliling aku. Lain orang lain situasi dan lain cara menyelesaikannya. Bagi aku, tak kisah sangat pun sebenarnya. Masih ramai lagi kawan - kawan lain di sekeliling kita. Paling utama, ada family yang takkan pernah tinggalkan kita waktu susah dan senang. :)


p/s: Kawan waktu susah, mungkin? :)
Jazakkallah khairan khatira. Assalamualaikum (",)